Hoe monteer je 20mm. keramische tegels buiten en kun je dezelfde keramische tegels die je binnen gebruikt ook buiten toepassen?
Keramische tegels zijn al jarenlang populair binnenshuis. Logisch; keramische tegels zijn duurzaam, gemakkelijk te reinigen, hebben een rijke uitstraling en ze zijn ‘hufterproof’. Niet poreus en zeer sterk. Bovendien kun je met een tegel van keramiek vele sferen maken en heb je een enorme keuze.
Kun je keramische tegels dan ook bij jou in de tuin kunt leggen? Ja dat kan. En dat kan op 3 verschillende manieren.
1. Keramische vorstbestendige tegels van 1 cm.
Deze kun je eigenlijk alleen maar plakken als ware het een keramische binnentegel. Dus gebruik makend van geschikte tegellijm en geplakt op een gestorte betonvloer die op afschot ligt van tenminste 10cm. dik. Overweeg je dit te doen is de keuze echt reuze.
2. Keramische vorstbestendige tegels van 2 cm.
Deze tegels kun je op twee manieren verwerken. Je kunt ze leggen in een speciale ondergrond van drainerend split of op stelpootjes. Zou je 20mm. materiaal op zand leggen komen ze los te liggen als het vriest. Dat komt doordat het vocht eronder dan uitzet met als gevolg dat de tegels gaan ‘wiebelen’. Daarnaast werken je voegen dan ook waardoor ze stuk gaan.
Je nieuwe terras moet de winter wel overleven. Om dat te realiseren is het zeer van belang dat water goed afgevoerd wordt in de ondergrond.
Een collega uit het westen van het land heeft al eens een overzicht gemaakt van wat je per vierkante meter nodig hebt om 2cm. buitentegels fatsoenlijk te kunnen aanbrengen. Zie hier zijn boodschappenlijstje (p/m²)
- Ophoogzand (300 kg)
- Fijn split 2-8 mm (120 kg)
- Varistone Stabimix (24 kg)
- Varistone TH hechtmortel (3 kg)
- Varistone ZC voegmortel (0,35 kg, uitgaande van 3 mm voegbreedte bij 60x60x2cm tegel)
En als je al dat materiaal dan gekocht hebt is dit het stappenplan:
- Begin met een wit zandbed van 20 centimeter dik als basis;
- Daar bovenop breng je 8 centimeter drainagemortel aan;
- De drainagemortel maak je van: fijn split (2 tot 8 millimeter) gemengd met kalkvrij (!) cement (zit er kalk in je cement, dan krijg je kalkuitbloei in de voegen). Wij adviseren Varistone Stabimix.
- De Stabimix en het split meng je in een betonmolen met de verhouding 1:5 (één deel Stabimix, vijf delen split).
Is dit voor jou echt iets te spannend? Geloof je het verder wel en wil je iets veel eenvoudigers? Gebruik dan de tegeldrager. Ideaal voor het leggen van vloertegels op dakterras, balkon, tuin, serre of terras. En het is schoon en relatief ligt werk.
In dat geval begin je met het stellen van tegeldragers. Je hebt gemakshalve onder iedere hoek van een tegel een tegeldrager nodig, waarop de tegel rust. Tegeldragers koop je rekening houdend met de hoogte die je wilt overbruggen. Want hoe fraai is het als de hoogte van je woonkamervloer gelijk is aan de hoogte van je balkonvloer.
Omdat je voor 2cm. gekozen hebt is de kans op breuk nihil. Werk je met heel grote formaten kun je overwegen ook nog in het midden van de tegel een drager te plaatsten. Wij doen dat als het formaat groter wordt dan 60x60cm. en 100x50cm.
De ruimte tussen het balkon en de onderzijde van de keramische tegels op tegeldragers blijft een open ruimte over. Deze ruimte kan in principe prima open blijven maar soms is het mooier of functioneler of juist praktischer om deze ruimte met een randprofiel af te werken.
Bijvoorbeeld omdat je vanaf de balustrade-zijde niet onder de tegel wilt kunnen kijken of omdat je geen blad onder je tegels wilt krijgen als je in een bosrijke omgeving aan het werk wilt. Vandaar dat een profiel in een aantal gevallen zeer welkom is. Zo’n rvs randafwerking is eenvoudig te plaatsten en duurzaam. Randprofielen van Profilitec zijn daar een goed voorbeeld van.
Kortom, ik denk dat bij 2cm. keramische tegels de keuze voor een tegeldrager logischer is dan het aanbrengen van een volledig gestabiliseerd zandbed zoals eerder beschreven. Immers tegeldragers kunnen op een ongelijke ondervloer, bijvoorbeeld een dakterras vrij eenvoudig worden gebruikt. Doordat hemelwater door de open voegen tussen de tegels onder de tegels afgevoerd wordt naar het bestaande hemelwater-afvoersysteem is geen enkele aanpassing nodig.
3. Keramische vorstbestendige tegels van 3 cm.
Kies je voor een dikte van 30mm dan is eigenlijk heel goed te werken met een eenvoudige gestabiliseerd zandbed maar kan ook alsnog gekozen worden voor de tegeldrager. 3cm. keramische tegels zijn wel prijziger maar kunnen dan ook rustig worden gebruikt voor het parkeren van auto’s. Ze zijn dus ook bijzonder sterk.
Viel je iets op in mijn blog wat vragen bij je oproept? Ben ik onvolledig geweest? Ben je het niet of juist wel met me eens. Beschik jij over aanvullende kennis die je graag met me deelt of wil je op welke andere manier dan ook je bijdrage leveren? Ik hoor graag van je en sta voor je open; info@ryans.nl