Keramische patroontegels buiten leggen
Mijn collega Dave Blaak van TegelsvanToen.nu schreef onlangs deze interessante blog die ik je niet wilde onthouden;
Veel mensen kiezen ervoor om keramische tegels buiten te gebruiken. En geef ze eens ongelijk: binnen kies je bewust voor een vloer met een tijdloze uitstraling , het liefst met een sierlijk patroon, en dan zou je voor buiten een saaie grijze vloer kiezen... echt niet!
Keramische (patroon)tegels zijn niet alleen heel mooi, ook de praktische voordelen zijn enorm ten opzichte van bijvoorbeeld betonproducten of natuursteen. Ik heb een paar voordelen van keramische tegels voor je op een rijtje gezet:
- Enorm aanbod in patronen en kleuren
- Tegels zijn én blijven kleurecht
- Tegels krassen en vlekken niet (zeker niet onbelangrijk tijdens de BBQ ;)
- Maatvast
- Voor 98 % waterafstotend, dus geen vochtopname
- Niet glad
- Vorstbestendig (daar worden we blij van in Nederland)
- Makkelijk in onderhoud
Met het weer in Nederland is de kans op verkleuring, scheurtjes en in het ergste geval loszittende, kapotte tegels echt wel een risico. Kies daarom voor de keramische variant.
Maar het leggen van een keramische (patroon) tegel buiten vraagt wel nét iets meer aandacht. Buitenterrassen vormen nog steeds één van de grootste categorieën van schadegevallen waar tegellijmfabrikanten en tegelleveranciers mee te maken hebben Het uiteindelijke succes van de terrasvloer staat of valt met het vakkundig uitvoeren van de klus. Vooral het aanbrengen van de ondergrond is erg belangrijk. Laat het alsjeblieft doen door een vakman met ervaring. ... ik wil je niet afschrikken hoor, maar het geeft wel aan dat je het echt door een pro moet laten doen.
Om je al wel vast een eind op weg te helpen heb ik de meest voorkomende problemen én hun oorzaken op een rijtje gezet:
Een aantal problemen die zich kunnen voordoen zijn:
1. Loszittende tegels door vorstschade. Dit onstaat doordat water onder de tegels komt en blijft staan, dit zorgt voor uitzetting en uiteindelijk het loskomen van de tegels.
2. Loszittende tegels door thermische spanningen: weersinvloeden (opwarmen en afkoelen) zorgen voor spanningen in de ondergrond; als er te weinig uitzetting mogelijk is kan de ondervloer gaan scheuren met als gevolg..? Juist! Loszittende tegels, en dat willen we natuurlijk niet.
3. Loszittende tegels door bouwfysische spanningen (uitzetten en krimpen van de ondergrond)
Wat kunnen dan de oorzaken zijn van deze problemen?
- Niet voldoende contactoppervlak: buiten moet je altijd zorgen voor 100% contactoppervlak tussen tegel en ondergrond. Dit doe je door de zgn. ‘buttering’ of ‘floating’ techniek toe te passen. Zowel de ondergrond als de tegel worden ingestreken met lijm. Het gebruik van vloeibedlijmen zorgt ook voor een 100% lijmoverdracht.
- Fout formaat lijmkam: Het advies is om een lijmkam van minimaal 10 mm. te gebruiken, ook een versleten lijmkam kan de oorzaak zijn van te weinig contactoppervlak.
- Géén drainage systeem: het is erg belangrijk dat al het water dat op een terras terecht komt goed wordt afgevoerd. Water dat onder het terras blijft staan en geen kant op kan zal door bevriezing gaan uitzetten en schade veroorzaken aan het tegeloppervlak. Voor een goede afwatering kun je kiezen voor een drainagesysteem of drainagemat.
- Foute of zelfs het ontbreken van uitzetvoegen ( dilatatievoegen): het buitentegelwerk krijgt te maken met extreme temperatuurschokken. Denk maar eens aan een flinke zomerse onweerbui op een heet geworden terras of een lekker winterzonnetje op een ijskoud terras. Je begrijpt dat het aanbrengen van uitzetvoegen essentieel is. Ook dit is wel een dingetje, hierbij wat tips waar je rekening mee moet houden:
- Tussen het terras en je huis altijd een uitzetvoeg plaatsen
- Een terras mag nooit ingesloten worden, dus ronddom uitzetvoegen plaatsen
- De oppervlakte va het terras verdelen in vlakken van max. 4 x 4 m² en rondom uitzetvoegen plaatsen
- Uitzetvoegen kan je maken met speciale profielen of d.m.v. een voegkit.
- Verkeerde toegepaste producten: gebruik de juiste lijm- en voegproducten. Het advies is om te kiezen voor een cementgebonden poedertegellijm voldoet aan de C2TES1 volgens NEN EN 12004 en een voegmiddel dat voldoet aan de classificatie CG2WA volgens NEN EN 13888. Mijn advies is Coba; kijk voor meer info: www.coba.nl
- Niet genoeg afschot; De ideale hellingsgraag ligt tussen de 1.5% en 2%, dus 1.5 -2 cm per strekkende meter.
Té weinig afschot verhoogt de kans op vochtinfiltratie
Dus nu weet je waar je allemaal rekening mee moet houden en wat je vooral niet moet doen. Hierbij in het kort de juiste werkwijze:
Stap 1: Breng de juiste fundering aan zoals b.v.een drainerende puinlaag, vulzand of Gralux.
Stap 2: Breng 5-8 cm. drainagemortel aan. Hou rekening methet juiste afschot 1.5 -2 cm per strekkende meter en denk aan je drainagesysteem of mat
Stap 3: Verlijm de tegels met juiste lijm en gereedschap. Lijmkam minimaal 10 mm en gebruik b.v. de CTA 120 van Coba en pas de ‘buttering’ of ‘floating’ techniek toe. ( zie boven )
Stap 4: Voeg met de juiste voeg; Coba heeft diverse kleuren, maak hier een juiste keuze in. Ook de kleur van de voeg is bepalend voor het perfecte eindresultaat. Tip: Maak bij twijfel een klein proefstukje. Vergeet vooral niet de uitzetvoegen!
Ik hoop dat deze blog je genoeg info en tips heeft gegeven om niet bang te zijn om je terrasproject te beginnen en tot een perfect eindresultaat te brengen.
Heel veel succes en straks lekker genieten van je betegelde terras!
Met een vriendelijke groet,
Dave Blaak.