Zelliges
Wat een witje is voor de Nederlanders is een zellige voor de Marokkanen. Zelliges zijn puur met de hand gemaakte wandtegeltjes in het formaat 10x10 cm.
Het is handwerk vanaf het eerste begin. Misschien leuk om te zien hoe ze gemaakt worden? Er staat een heel verhelderend YouTube filmpje voor je klaar.
Het gros van de Zelliges wordt echt nog heel traditioneel gemaakt. Zoals je daarover fantaseert. Het zijn veelal familiebedrijven. Een hele Marokkaanse familie is ermee bezig. Van opa en oma tot kleinkind heeft zijn / haar taak tijdens het proces. En het is helemaal niet zo’n gezonde bezigheid hoor. Met name de lichamelijke houding tijdens het werk en de brandstoffen waarmee ze hun ovens stoken zijn verouderd en spartaans. Eigenlijk wordt alles wat brandt als brandstof beschouwd waardoor je je best kunt indenken dat het milieu eronder leidt. Maar het is ook hun traditie en vakmanschap en hun bestaan. Waarom zouden wij daar dan onze vraagtekens bij moeten stellen?
Toch gebeurt dat wel en naar volle tevredenheid van een groot aantal Marokkanen. Het Nederlandse TegelBV bijvoorbeeld heeft mede met Europees geld en Marokkaanse ondersteuning in Marokko een nieuwe fabriek gebouwd waarbij zowel de arbeidsomstandigheden als de kwaliteit en de toegepaste brandstoffen voor de ovens sterk verbeterd zijn. De kwaliteit van de toegepaste klei is zelfs beter. Neemt niet weg dat voor veel klanten het uiteindelijk resultaat te netjes geworden is.
Zelliges (zillij of Zelij) worden geproduceerd volgens de traditionele methoden van klei en ’t wordt in speciale ovens gebakken. Vervolgens wordt het met de hand gekapt naar het formaat 10 x 10 cm of 5 x 5 cm. Zelliges mag je best een Marokkaanse kunstvorm noemen. Ooit wel eens het Alhambra in Granada bezocht? Daar zie je perfect dat elke tegel uniek en heel bijzonder is en dat juist het traditionele gebruik van verschillende kleuren, het onregelmatige oppervlak van de tegel de sfeer beïnvloeden. Het grappige is dat je bij zelliges ook niet spreekt over foutjes maar over unieke resultaten want een zellige is het tegenovergestelde van de gebruikelijke monotone en vlakke industriële tegels. Nooit saai is een andere uitleg.
De zellige (zillij tegel) is te verkrijgen in vele tientallen kleuren. Kleuren die subtiel variëren in diepte en refelctie. Een trend? Neen, traditionele zillij passen zowel in een modern als in een landelijke interieur. Elke tegel is uniek en onregelmatig van oppervlak. We hebben ook Marokkaanse Zelliges die met de hand worden gesneden. De handgesneden Zelliges zijn net even iets strakker als de hand gekapte versie. Dat komt ook omdat daarvoor een betere kwaliteit grondstoffen voor wordt gebruikt.
Ik zie je graag in Laag-Keppel om je de verschillen en de toepassingsmogelijkheden te kunnen laten zien.